Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Tema letošnjega, 33. festivala je TURISTIČNI SPOMINEK MOJEGA KRAJA.


Zgodovina splavarjenja oz. flosarstva na Ljubnem je tako dolga, da nismo mogli spregledati, da si naš turistični spominek zasluži, da spominja na naše prednike, ljubenske flosarje. S tem namenom smo v tem šolskem letu na šoli, v okviru pouka tehnike, pričeli z izdelavo preprostih splavov, saj je bila želja občine, da bi imela občina na razpolago male splave, ki bi jih lahko gostom ponudili za spomin.

Ko pa smo bili na izobraževanju in tam poslušali predavanja gospoda dr. Bogataja, smo takoj ugotovili, da to ne bo dovolj, kar se od letošnje naloge pričakuje. Mini lovilec praha je pri tem lahko le okras, ki spominja na vsebino samega spominka, ki pa smo se ga vseeno odločili posvetiti spominu na naše flosarje. A to je bil šele začetek raziskovanja, ki nas je pripeljalo do dokončne ideje.

Odločili smo se, da bomo obiskovalcem ponudili FLOSARSKO CIRNGO. To je hrana za na pot, ki bo sestavljena iz tipičnih ljubenskih jedi, ki so jih flosarji vzeli s sabo na flos, ko s odhajali na rajžo.

Projektno nalogo pred turistično tržnico, ki bo 9. 4. 2019 v Velenju, objavljamo tukaj: Spominek mojega kraja 2018-19