Obisk učiteljev in učencev iz Rovinja na naši šoli je potekal v okviru projekta Erasmus+, katerega cilj je spodbujanje medkulturne izmenjave, izboljšanje učnih metod ter krepitev sodelovanja med šolami v Evropi. Goste smo sprejeli v torek, 21. 5. 2024. Po sprejemu so obiskali šolske prostore, kjer so si ogledali tudi pametno učilnico, knjižnico in športno dvorano. Predstavili smo jim naš šolski sistem, posebnosti in dosežke naše šole.

5.a razred jim je v angleškem jeziku predstavil Slovenijo.

V četrtek, 23. 5. 2024, je ena izmed osrednjih dejavnosti dneva bila skupna kulinarična delavnica, kjer so učenci obeh šol skupaj pripravljali jedi. Učiteljica Saša Baloh je s pomočjo nekaj učenk iz 9.a in 9.b razreda v gospodinjski učilnici pekla slovenske dobrote. Učenci so spoznali recepte in pripravljalne postopke za jedi, kot sta pica ter jogurtovo pecivo. Delavnica je bila priložnost za učenje, sodelovanje in zabavo, saj so učenci med seboj delili svoje kulinarične izkušnje in spoznanja. Hrvaški učenci in učitelji so bili predvsem navdušeni nad šolskim predmetom Gospodinjstvo in kuhanjem v šoli.

Gostujoči učitelji so izvedli nekaj ur pouka v sodelovanju z našimi učitelji, pri čemer so izmenjali metode in pristope poučevanja. Učenci so sodelovali v različnih delavnicah, ki so jih vodili učitelji obeh šol. Delavnice so bile namenjene spoznavanju kulturnih posebnosti obeh regij, učenju novih veščin ter spodbujanju timskega dela. Obisk je pomembno prispeval k medkulturni izmenjavi, saj so učenci in učitelji iz Rovinja in Ljubnega medsebojno spoznali različne kulturne in izobraževalne prakse.

Učitelji so imeli priložnost izmenjati učinkovite učne metode in pristope, kar bo koristilo obema šolama pri nadaljnjem delu. Dogovorili smo se za nadaljnje sodelovanje in možne prihodnje izmenjave, kar bo obogatilo izobraževalno izkušnjo učencev in učiteljev obeh šol. Obisk učiteljev in učencev iz Rovinja na naši šoli je bil izjemno uspešen in koristen za vse udeležence. Projekt Erasmus+ je ponovno dokazal svojo vrednost pri spodbujanju izobraževalne in kulturne izmenjave, kar prispeva k boljši medsebojni povezanosti in razumevanju med evropskimi šolami.