Shema šolskega sadja in zelenjave ter shema šolskega mleka je ukrep skupne kmetijske politike EU. Namen tega ukrepa je povečati porabo sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov ter hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza itd).

V ta namen je Evropska unija državam članicam namenila finančno pomoč vsem učencem za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov brez dodatkov. Pri tem je poudarila pomen spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnosti.

Na OŠ Ljubno ob Savinji bomo učencem  vsaj enkrat tedensko brezplačno razdelili sezonsko sadje ali zelenjavo, poleg rednih obrokov pa bodo deležni tudi dodatnega mleka in mlečnih izdelkov.

Pri izbiri sadja in zelenjave smo omejeni na naslednja živila:

  • jabolka, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, kivi, mandarine, melone, lubenice, jagode, borovnice, črni in rdeči ribez, maline, grozdje, fige, orehi, lešniki, žižola, kolerabica, paradižnik, korenje, kumare, paprika, cvetača, rdeča redkvica, zelena, repa, redkev, komarček, beluši, bučke, zelje, kislo zelje, kisla repa;
  • suho sadje sadnih vrst: jabolka, hruške, slive, kaki, češnje.

Mleko in mlečni izdelki pa morajo biti povsem brez dodatkov.

Učinke izvajanja sheme šolskega sadja bo spremljal in vrednotil Inštitut za varovanje zdravja, ki mu bo šola morala poslati posnetek stanja o uživanju sadja in zelenjave ob začetku in koncu izvajanja sheme šolskega sadja. V ta namen bomo med učenci izvedli anketo. Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika in veliko prispevata k ohranjanju zdravja, zato se bomo potrudili in dosledno izpeljali zastavljeno shemo.

Naša šola je v Shemo šolskega sadja vključena že več let. Tudi letos bomo v mesecu oktobru pričeli z delitvijo svežega sadja in zelenjave. Le  to bo na razpolago na posebnem mestu v jedilnici ali zjutraj pred poukom ali kot dodatek k malici ali včasih preko celega dopoldneva. Prav tako pa bomo v tem šolskem letu prvič začeli razdeljevati tudi mleko in mlečne izdelke.