Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa vodi in koordinira projekt Pasavček, ki poteka v Sloveniji že dvanajsto leto. Vsebinsko se akcija navezuje tudi na aktivnosti v okviru širše akcije Varnostni pas, ki teče v okviru Nacionalnega programa prometne varnosti pod okriljem Ministrstva za promet. Naša šola bo tudi v tem šolskem letu sodelovala v projektu, prav tako nekaj skupin iz vrtca.

Osnovni namen projekta Pasavček je spodbujati pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev (OVS) in varnostnih pasov med vožnjo otrok in tudi odraslih, ki ga slogan Red je vedno pas pripet jasno sporoča.

Zaščita otroka v avtu je eden najbolj učinkovitih ukrepov za izboljšanje varnosti. V okviru projekta želimo seznanjati predvsem otroke in njihove starše o nujnosti uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov. Hkrati pa preko različnih izobraževanj in svetovanj na dogodkih Pasavček povečujemo informiranost in znanje staršev in otrok.

Projekt temelji na pozitivni spodbudi, saj nagrajujemo otroke, ki so aktivni v projektnem delu in so v osebnem avtomobilu pripeti. Otroci prejmejo različne nagrade (zapestnica, figurica, tattoji, baloni itd.) z likom pasavčka. Lik pasavca smo izbrali, ker ima ta žival v jezikih vseh sodelujočih držav v svojem imenu tudi besedo pas in z besedno igro še poudarja uporabo varnostnega pasu. Največja nagrada je figurica Pasavčka, ki je narejena tako, da se lahko z ježki pripne na varnostni pas in jo ima otrok tudi v avtu. Slogan Red je vedno pas pripet! pa jasno sporoča, da moramo biti vedno in na vsaki vožnji pripeti.