Zajčki smo se že ves teden pripravljali na petkov tradicionalni zajtrk. Peli in plesali smo na vsem poznano Slakovo pesem in vse ostale pesmi, ki opevajo čebelice, oziroma našo kranjsko sivko. Pričeli smo z izdelovanjem satovja, ki smo si ga pričarali s pomočjo folije z mehurčki. Na satovje smo prilepili, s čopičem pobarvane, kranjske sivke – naše avtohtone pasme čebel. Spoznavali smo pomen čebel in medu ter si skuhali malinov čaj z medom in limono – »to so naše dobre vile, ki preganjajo bacile« je tudi del deklamacije, ki smo jo ob tem spoznali. Pomembna sestavina zajtrka je tudi kruh, zato smo si z mlinom zmleli ajdova zrna v ajdovo moko. Nekaj zmlete moke smo tudi posuli po mizi in s prstom vanjo risali najrazličnejše motive. Spoznali smo, da poznamo več vrst moke – iz bele pšenične moke, smo si nato zamesili pletenki, ki smo si ju spekli v gospodinjski učilnici in ju ob kosilu tudi pojedli. Spoznavali smo opremo in pripomočke, ki jih potrebuje čebelar in čebele, bili pa smo tudi zelo pridni in s pomočjo najrazličnejših pincet pomagali čebelam nabirati pelodna zrna. Za piko na i, pa je v petek sledil še zajtrk, ki je vseboval kruh, maslo, med, mleko in jabolka.

Ogled videa še na youtube kanalu na povezavi:

Zajčki in vzgojiteljice