Rešitve vseh spletnih zagat na enem mestu!
Vzgoja za internet, tako smo naslovili tudi naš nov priročnik za starše, je del vzgoje otrok. Tako kot otroke naučimo varne hoje po cesti, jih moramo naučiti varne rabe interneta. Pri tem pa jih je treba opozoriti tudi na problematiko zavajajočih objav na internetu, predvsem na družabnih omrežjih. Pri vsem tem bo v pomoč novi priročnik za starše, ki smo ga izdali v okviru aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta 2022.

Vzgoja za internet – priročnik za staršeSodobne tehnologije, predvsem pa storitve, ki jih prinaša internet, so zelo mamljive za otroke, a pogosto problem za starše, saj ni vedno tako enostavno prepoznati glavnih tveganj.

Na Safe.si smo pripravili popolnoma nov priročnik za starše z naslovom Vzgoja za internet. Je osnovni vodnik po sodobnih tehnologijah in tveganjih, ki jih prinašajo in se otroci z njimi najpogosteje srečujejo. Podaja ključne informacije, ki pa jih je vedno mogoče nadgraditi z obiskom spletnega mesta Safe.si, kjer so teme iz priročnika obdelane podrobneje.

Priročnik je trenutno dostopen v elektronski obliki, še v tem mesecu pa bo izšel tudi v tiskani obliki. Brezplačno ga bodo prejeli vsi starši, ki se bodo udeležili Safe.si predavanj za starše v živo, ki jih lahko organizirajo šole. Vabljeni, da si priročnik prenesete in preberete. Po izidu tiskane izdaje pa bo mogoče priročnik naročiti tudi v tiskani obliki.

Vzgoja za internet – priročnik za starše
Zavajajoče objave na družabnih omrežjih. Na spletu lahko vsakdo objavi skoraj kar koli. Tako se med objavami, predvsem na družabnih omrežjih, prikazujejo tudi neresnice, laži, zavajanja. Eden izmed predvsem za mladostnike problematičnih primerov so namensko predelane in grafično spremenjene fotografije in video posnetki. Pri tem poleg oglasov prednjačijo vplivneži, ki imajo zelo velik doseg in vpliv med najstniki in tudi že med mlajšimi otroki.

Prizori na fotografijah in posnetkih, ki jih objavljajo, so zelo pogosto načrtovani do zadnje podrobnosti, posneti s strani profesionalnih ekip in močno računalniško obdelani. Tako se vplivnež predstavi, kot da živi bolj ali manj idealno življenje. Pa tudi mladi sami uporabljajo različne filtre, ki jih družabna omrežja in aplikacije ponujajo, in z njimi obdelajo posnetke, da so videti čim bolj idealno, pri tem pa izgubijo pristnost.

Najstniki so tako z vseh strani obkroženi z lažnimi posnetki in se z njimi primerjajo. V resničnem življenju v fizičnem svetu smo si ljudje različni in nihče ni popoln. Zaradi nedoseganja lepotnih idealov, ki jih vsiljujejo nerealne spletne objave, postanejo mladostniki obsedeni z zunanjim videzom, nezadovoljni z lastnim telesom, imajo občutke manjvrednosti, so pod pritiskom, razočarani in nesproščeni, to pa lahko vodi v psihične težave in težave pri odraščanju.

Ozaveščanje ter krepitev samozavesti in duševne čvrstosti mladostnikov hkrati z učenjem kritičnega presojanja spletnih vsebin so zato izredno pomembni. Vloga staršev je pri tem ključna. Skozi pogovor in predstavitev kritičnega pogleda je mogoče otrokom »odpreti oči« in jih pripraviti do tega, da temeljito premislijo, preden neko objavo na spletu vzamejo za (popolnoma) resnično.

Nova gradiva


Za dan varne rabe interneta, 8. februar 2022, smo pripravili nekaj novih gradiv, ki so lahko v pomoč pri razumevanju nekaterih tveganj na spletu. Namenjeni so otrokom in najstnikom, prepričani pa smo, da bodo v pomoč tudi odraslim. Zato vabimo, da si jih skupaj z otroki pogledate in rešite oba kviza.
1.      Zloženka: Duševno zdravje in internet
2.      Zloženka: Spletni izzivi – da zaradi njih ne bo bolela glava
3.      Kviz: Znaš presoditi, ali je spletni izziv primeren, da ga izvedeš?
4.      Kviz: Ali znam uporabljati družabna omrežja?
5.      Drevo odločanja: Spletni izzivi
6.      Drevo odločanja: Prejel si verižno pismo
O nas

SAFE.SI je slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta. Izvajalci projekta smo Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede, Zavod Arnes, Zavod Misss in Zveza prijateljev mladine Slovenije. Financerja pa Evropska unija in Urad vlade RS za informacijsko varnost. 
www.safe.si
Za vsa vprašanja nam lahko pišete na elektronski naslov: info@safe.si 

Kontakt:
Tanja Šterk, tanja.sterk@fdv.uni-lj.si, UL FDV, Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana To sporočilo ste prejeli, ker ste se prijavili na prejemanje Safe.si novic za starše.

Sledite nam:
·        Twitter
·        Facebook
·        YouTube
·        Instagram