Letos mineva 100 let od izida prve slovenske slikanice, Levstikovega Martina Krpana. Naša šolska knjižnica je v mesecu oktobru, ko po vsej Sloveniji obeležujemo praznovanje najboljših otroških knjig, izvedla poseben projekt.

Z učenci 4. a razreda smo rojstni dan in okroglo obletnico izida Martina Krpana zasnovali tako, da smo pri urah književnosti najprej spoznali glavnega junaka, njegov neustrašni boj z Brdavsom ter nagrado, ki si jo je prislužil. Brali smo odlomek iz berila, nato celo knjigo po poglavjih doma, svoje poznavanja zgodbe pa smo v šoli nadgradili z reševanjem učnega lista ter kviza.

Učenci so pri likovni vzgoji ustvarjali prelepe akvarele Martina Krpana ter njegove Kobilice oz. Brdavsa, tudi cesarska kočija je našla svoje mesto na listu.

Spomnili pa smo se še ene pomembne književne junakinje, Muce Copatarice, ki letos praznuje svoj jubilej, in sicer 60-letnico. Tudi njej smo namenili nekaj pozornosti: otroci v OPB 1 so ustvarili simpatične copatke.

V skupnem prostoru naše šole smo pripravili priložnostno razstavo najlepših slovenskih slikanic, med katere torej sodita tudi Martin Krpan in Muca Copatarica.

Za sodelovanje pri izpeljavi zasnovanega projekta se zahvaljujem vsem sodelujočim, vas pa vabim k ogledu foto utrinkov.

 

Monika Repše