Včeraj,  27. oktobra, smo se sedmošolci odpravili na kulturni dan v Osrednjo knjižnico Mozirje in na etnografsko razstavo o Mozirju. Kulturni dan je bil povezan z vseslovenskim projektom Rastem s knjigo.

Zjutraj smo najprej pozajtrkovali in se nato ob 08.45h odpravili v Mozirje. Najprej smo odšli v Osrednjo knjižnico Mozirje, kjer sta nam knjižničarki Tatiana in Maša predstavili oddelek za odrasle, čitalnico, mladinski oddelek in na koncu nam je njihov računalničar Miha pokazal, kako si lahko knjigo rezerviramo ali podaljšamo na internetu. Predstavil nam je tudi spletno stran Cobiss.

Knjižničarki sta nam povedali tudi, kako knjige pridejo do njih, torej v knjižnico, kako jih vnesejo v njihovo podatkovno bazo in kako jih oštevilčijo. V zgornjem desnem kotu ima vsaka knjiga nalepko, na kateri je prva beseda naslova knjige, številka, katera po vrsti je knjiga prišla v knjižnico, in še črtno kodo.

Po teoretičnem delu smo se sedmošolci preizkusili še v praksi: po dva in dva smo dobili listek, na katerem je pisalo, kaj moramo narediti – poiskati knjigo ali revijo, na računalniku preveriti zalogo določene knjige v knjižnici … kot pridne mravljice smo naloge marljivo in uspešno opravili.

Imeli smo priložnost tudi rešiti knjižno uganko meseca ter si izposoditi želene knjige.

V okviru projekta Rastem s knjigo smo dobili v dar knjigo Kit na kopnem, ki jo je napisal Vinko Möderndorfer.

Rezultat iskanja slik za kit na plaži

Ko smo z delom v knjižnici končali, smo odšli do slaščičarne Polonca, a ne v slaščičarno, ampak nadstropje višje, na razstavo.

Tam nam je gospod Matija predstavil vso zgodovino Mozirja. Izvedeli smo, kdo je imel prvi avtomobil in katere znamke je bil, kako so dobili dovoljenje z Dunaja za tržnico, kdaj so dobili prvo elektriko in še mnogo zanimivih zgodovinskih dejstev.

Pokazal nam je različen starinski denar, stare listine, oblačila, stare šolske pripomočke, tudi značilno oblačilo za pusta …

Vsi smo bili zelo izčrpani pa vsem slišanem in videnem, tako da smo novo energijo poiskali v slaščičarni Polonca. Tam smo si privoščili različne dobrote: od vroče čokolade, soka, sladoleda do različnega peciva. Ko smo vsi napolnili svoje trebuščke, smo kombi počakali pri kipu pomembnega slovenskega pesnika, Antona Aškerca. Aškerc je kot kaplan kar nekaj let namreč deloval v Mozirju.

Naši spremljevalki na poti sta bili učiteljici za slovenščino, gospa Alenka Meža in gospa Monika Repše. Ta dan je bil zelo poučen in vsi smo bili veseli, ker nismo imeli pouka !!!

Lara Krivec, 7. a