Joga nas uči, da dosežemo mir in zadovoljstvo. Tudi v skupini  Ježki se poslužujemo izvajanja  joge.

 Jogo,  trikotnik, drevo in mačko sem jim najprej demonstrirala, nato pa smo jih skupaj izvajali. Vaje so otrokom zelo dobro uspele.

Mateja Bolko Pečovnik

PIC_0026  PIC_0126

PIC_0135  PIC_0014

 

 

 

 

VEČ TEKSTA

Če asane  izvajamo pravilno, usklajujemo z dihanjem (pranayama), sproščanje, poglabljanje vase in pozitivnega načina mišljenja vodijo k fizičnemu zdravju, umiritvi duha in spoznanju samega sebe. Joga je sistem vaj in metod, ki nas lahko pripeljejo do razsvetljenja , samouresničitve. Smo bolj zbrani in imamo jasnejše misli. Pri izvajanju asan moramo biti pozorni, da ni nasilja nad telesom, da smo usmerjeni na položaje. Dihanje in občutke na telesu. Pri otrocih je joga dejavnost, ki se sprostijo in razmigajo svoje telo. Otroci z vajami krepijo moč, gibčnost, izboljšujejo držo…Pri vseh vajah je potrebno, da so osredotočeni na svoje telo in položaje, s čimer razvijajo koncentracijo in umirjenost telesa. Pri starejših otrocih, ki že poznajo jogo pa usklajevanje dihanje z gibanjem.

Literatura: http://www2.arnes.si/~gschmi/studenti/zacetniprogramjoge.pdf .

Potek joge smo Ježki izvedli na blazinah, če bi se slučajno kakšnemu otroku zgodilo, da bi omahnil iz ravnotežja.  Pokazala sem jim kako gibanje izvajamo, nato pa smo vajo 3 do 4 krat ponovili. Vaje so otrokom zelo dobro uspele. Nekaterim otrokom sem med dejavnostjo morala pomagati in jih z usmerjanjem (individualna pomoč) pripeljala do pravilnega giba. Največ težav so imeli pri drevesu, saj so imeli težave z ravnotežjem. Velikokrat jim je noga padla na tla.

Vseskozi med gibanjem pa sva jih spodbujali in jih bodrili k uspehu.

Otroci so si med samimi dejavnostmi vedno izmislili neko ime gibanja, ki smo ga prikazali. Drevo in mačko se ugotovili. Medtem ko za trikotnik, pa sem jim pomagala in smo ga poimenovali skupaj. Lepo so mi sledili pri ponavljanju, nekateri so imeli nekaj težav pri pravilni izvedbi, zato sva jim individualno pomagali.