Pri nas obožujemo jesen. Še posebej tako toplo in barvito, kot je letošnja – tako imenovana indijansko oz. babje poletje.

Zbrali in nabrali  smo naravni jesenski material, s katerim smo ustvarjali. Tako so nastali sončki iz koruznih zrn, s katerimi smo v tednu otroka pošiljali toplino v svet. Iz divjega kostanja so pod našimi prstki nastale »živahne« migajoče gosenice, katerim smo vestno preštevali členke in nožice.

Navdušeni smo  z Rosulj opazovali obarvane gozdove v okolici ter ugotovili, da pokrivajo  zeleni del gozda iglasta, pisanega pa listnata drevesa. Odpravili smo se v gozd, da si dogajanje v njem od bliže pogledamo. Tipali smo zelene »pikaste« iglice in delali kupčke z mehkim barvitim listjem. » Postiljali«  smo živalim za zimsko spanje. Našli smo kostanjčkove ježice ( žal brez kostanja) in ugotovili kako bodejo.  Nabrali pa smo lepe rjave liste pravega kostanja. Ti so nas tako navdušili, da smo si v vrtcu iz njih izdelali » indijanske perjanice » ter z njimi zaplesali indijanski ples OLE MAJOLE topli jeseni v pozdrav.

Najbolj pa smo uživali v teh toplih dneh še na našem igrišču, kjer nam nikoli ne zmanjka idej za domišljijsko igro. Gradili smo si indijanski šotor, plezalo spremenili  v indijanski voz, kuhali in pekli na odprtem ognjišču v peskovniku ter preizkušali spretnosti s hoduljami.

Jesenske listke smo  barvali in tiskali, obrisovali smo jih na barvni papir ter jih izrezali, nato pa z njimi ustvarjali kolaž barvitega jesenskega gozda tudi v naši igralnici.

Medicinska sestra Polona nas je ob slikanici Zobovilka in ob velikih umetnih zobeh naučila pravilno ščetkati zobe, z vzgojiteljico pa smo ob knjigi Novice z aleje mlečnih zobkov spoznali grdo delo Capija in Lumpija, ki »luknjata« naše zobke. Vendar zdaj vemo, da z rednim in pravilnim umivanjem svojih zob lahko preprečimo bolečino, vse Capije in Lumpije pa odplaknemo v odtok umivalnika. Dogovorili smo se, da nam bodo pri umivanju zob obvezno pomagali starši.

Z učiteljico Suzano smo spoznali pesmico o pisanem papagaju, ki smo ga kasneje naslikali.  Naučili smo se deklamacijo o listkih, ki padajo z drevesa, plesali veseli ples Ujemi srečo in počeli še marsikaj.

S. Ajnik

Nekaj utrinkov delimo z vami na fotografijah:

[wzslider autoplay=”true”]