Zavod Varna pot je civilna, neprofitna, humanitarna in nepolitična organizacija. Sestavljajo jo žrtve prometnih nesreč in njihovi bližnji, strokovnjaki ter simpatizerji, ki zahtevajo in pričakujejo varen, strpen in učinkovit cestno-prometni sistem.

Soustvarjajo sistem, v katerem je vsak posameznik najpomembnejši element, zato nudijo pomoč žrtvam prometnih nesreč ter izvajajo preventivno-izobraževalne aktivnosti za otroke, mladostnike in odrasle.
V njem sodelujejo vsi, ki  so besede ” Tudi jaz lahko storim nekaj za večjo prometno varnost!” zamenjali z dejanji.

Člani Zavoda so našo šolo obiskali v sredo, 16. 11. 2016. Učenci so po manjših skupinah  imeli priložnost debatirati o aktualnih temah, kako spodbuditi oblikovanje pozitivnega odnosa do prometne varnosti.

Učenci so:

  • se pogovarjali o pomenu varnostnih sistemov, o možnih posledicah neuporabe le-teh;
  • se pogovarjali o odnosu in nevarnostih alkohola;
  • imeli priložnost gledati skozi očala »vinjenega/utrujenega« voznika;
  • z majhnimi avtomobilčki vozili po poligonu;
  • si imeli možnost izračunati svojo naletno težo …

Velik poudarek pa so namenili geslu 5 krat stop je cool – stop:

hitrosti, alkoholu in ostalim psihoaktivnim snovem, neuporabi zaščitnih sredstev, agresivnemu obnašanju in umiranju na cestah.

Videli so nekaj poučnih filmov na temo »Mladi in promet« s komentarjem ene od izvajalk delavnic.

Najbolj pa je učence in učitelje prizadel pogovor z mladim Dariem, ki je bil udeležen v prometni nesreči. Zaupal je svojo izkušnjo in predstavil družinsko tragedijo:  v prometni nesreči je namreč izgubil brata in očeta, sam pa je bil poleg svoje tete hudo telesno poškodovan. Po dolgi hospitalizaciji je sledila večletna rehabilitacija. Danes lahko hodi, vozi avto, ima pa težave s koncentracijo, branjem in govorom.

V skupnem prostoru šole so učenci pripravili tudi lepo razstavo plakatov na temo varne vožnje.

Skozi aktivnosti celotnega dopoldneva so učenci imeli priložnost izvedeti veliko zanimivega, pretresljivi posnetki in osebna izpoved žrtve nesreče pa so zagotovo pustili dovolj močan pečat, da bomo vsi skupaj pozornejši udeleženci v prometu.

Vabljeni, da si na spletni strani šole ogledate tudi foto utrinke s tehniškega dne.

 

Monika Repše