Danes je poseben dan. Ni le navaden pomladni dan, v katerega smo se zbudili. Danes je pravzaprav praznik. Kakšen, se boste vprašali? Malo drugačen, poseben. Praznik ustvarjalnosti, besedne, likovne, glasbene  in baletne umetnosti. Zelo učeno se sliši, kajne? Pa je pravzaprav čisto preprosto.

Vsako živo bitje za svoje dobro počutje potrebuje nekaj, kar ga osrečuje in spravlja v dobro voljo. Svoj prosti čas vsak preživlja drugače. Eni radi beremo, drugi slikajo in rišejo, tretji športajo, spet drugi radi pojejo ali plešejo. Veliko je možnosti, s katerimi se zamotimo in si zapolnimo naše popoldneve, večere in vikende, ko svojega časa ne posvečamo le delovnim zvezkom in šolskim učbenikom. Ko preživljanje prostega časa pomeni biti tudi ustvarjalen, lahko nastane marsikaj lepega, privlačnega in zanimivega.

Učenci so bili vsak po svoje pridni vse od septembra,  danes pa je napočil trenutek, da sadovi njihove izvirnosti in domišljije najdejo svoj prostor tudi skozi jutranjo kulturno prireditev, katere slavnostni gost in podeljevalec priznanj Zlatim bralcem je bil gospod Franjo Naraločnik,  pa skozi tiskano izdajo letošnjega Floska, ki jo je v branje pospremil in predstavil gospod ravnatelj, podelitev priznanj vsem pridnim bralcem bralne značke  in na koncu še skozi baletno predstavo Čarovnik iz Oza v Nazarjah.

Čeprav je avtor knjige Lyman Frank Baum, po kateri je pripravljena današnja baletna predstava, v prvi vrsti želel, da se otroci zabavajo ob prebiranju njegove pravljice, nosi zgodba tudi poučno sporočilo. Vsak med nami lahko dela vsakodnevne  čudeže, saj je svet sestavljen iz majhnih stvari, ki počasi sestavljajo večjo celoto. Pomembno pa je, da nismo sebični, ampak mislimo tudi na druge. Samo skupaj in v harmoniji lahko najdemo pravi smisel življenja. Prijateljstvo, medsebojna pomoč in trdna volja so neprecenljive vrednote, ki vam jih avtor knjige ter baletnice z mentorico Tanjo Pečenko polagajo na srce. Predstava ima namreč moč, da s čarobno paličico zgodbe, glasbe in baleta bogati, plemeniti in vzgaja. Ker v baletni predstavi sodelujejo tudi učenke naše šole, komaj čakamo, da Ajdo, Hano, Nino in Ines vidimo.

Monika Repše

Celotno vsebino Floska si lahko preberete na sledeči povezavi: FLOSKO2018.