V petek, 16. 9. 2016, smo se učenci 9. a razreda skupaj z učiteljicama Mileno Vršnak ter Marjano Šiljar Stergar odpeljali proti Ljubljani. Naš cilj: Reaktorski center pri Institutu Jožefa Stefana, Prirodoslovni muzej ter Narodna galerija.

 

Najprej smo si v Reaktorskem centru ogledali računalniško predstavitev dejavnosti centra. Bila je zelo zanimiva, v njej je bilo navedeno delovaje jedrske elektrarne, pridobivanje električne energije preko jedrskih reaktorjev in turbin.

Naredili smo eksperiment, kako reaktiven je balon, če ga naelektrimo. Bilo je zelo zabavno.

 

Po ogledu reaktorja smo se z avtobusom odpravili v center mesta. Hodili smo po trgovinah v centru Ljubljane in pomalicali.

 

Potem smo se peš odpravili v Prirodoslovni muzej. Videli smo okostje mamuta, ki je staro okoli 20 000 let, našli pa so ga blizu Kamnika. Videli smo tudi orodje in orožje, kot je sulica, narejena iz okostja mamuta oz. drugih kosti živali.

Ko nam je vodička povedala veliko zanimivosti o mamutu in času, v katerem so mamuti živeli, smo se odpravili na ogled mineralov Barona Zoisa. Njegova zbirka šteje okoli 5000 primerkov. Ogledali smo si tudi Hohenwartovo zbirko lupin mehkužcev, ob nastanku je namreč štela kar 5000 primerkov. V zbirki žuželk Ferdinanda J. Schmidta so najbolj zanimivi primerki jamskih hroščev.

Ogledali smo si tudi alpsko, barjansko in gozdno dioramo ter zbirko ptic, plazilcev, rib in okostje vretenčarjev. Najbolj zanimiv nam je bil ogled mumije, ki je bil svečenik.

 

Potem smo se peš odpravili do Narodne galerije. Naš prijazen vodič nas je popeljal skozi zgodovino likovne umetnosti.

Rezultat iskanja slik                                         Rezultat iskanja slik za kofetarica

Poletje, Kofetarica (Narodna galerija)

 

Vse slike iz galerije so bile zelo lepe, ampak menim, da nas je vse najbolj navdušila slika Kofetarice, ki jo je naslikala Ivana Kobilca. Ogledali smo si lahko tudi, kako se sliko čisti. To je bila izjemna izkušnja, saj se to zgodi samo enkrat ali dvakrat na nekaj let. Sliko, ki jo je čistil restavrator, je bila slika Poletje, ki jo je naslikala Ivana Kobilca.

Na začetku našega ogleda smo si ogledali tudi nekaj kipcev iz časa gotike. Vsi so si bili podobni, razlikovali so se le po malih malenkostih.

Na naše veliko presenečenje pa smo imeli možnost videti tudi Kamnito plastiko Solčavske Marije (Marija z Jezusom), ki je nastala med leti 1270 in 1280 v Solčavi.

Solčavska Marija (Narodna galerija)

 

Zanimiv dan smo preživeli v Ljubljani. Kdor je želel, je lahko veliko izvedel.

Ema, Leon, Lara, 9. a